Bankernas guldregn

 – de gör vinstrekord på din ränta

I kriget mot inflationen kan en vinnare koras – och det är storbankerna. ”Det är provocerande att bankerna är Joakim von Anka i sin pengapool som nu fylls upp till brädden med plågade bankkunders räntor” säger Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

De fyra svenska storbankerna rapporterar in vinstrekord efter vinstrekord. 2023 ser onekligen ut att bli det mest lukrativa bankåret på länge. Och det är hushållen som betalar för kalaset genom höga boräntor och futtig ”vinst” från sparräntan.

- Det är extremt provocerande att bankerna ökar sina vinster i ett läge där räntorna stiger parallellt med andra stora basutgifter för hushållen som mat, el och drivmedel, säger Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarna och fortsätter:

Finansinspektionen måste värna kunderna

- Det är inget nytt att banker får guldfeber. Men när samma sak hände i England var den brittiska finansinspektionen på tårna och tog bankerna i örat. I Sverige har finansinspektionen inte agerat överhuvudtaget för att värna den svagare parten – det vill säga kunderna.

Villaägarna kräver att regeringen visar handlingskraft mot bankerna och tar till sitt starkaste vapen – SBAB – för att öka konkurrensen på bankmarknaden.

Så borde regeringen använda SBAB

- På en marknad där konkurrensen är dålig borde SBAB användas för att pressa räntorna kraftfullt. SBAB är visserligen mindre än storbankerna, men en statlig bank är ändå ett bra verktyg för att stimulera konkurrensen, säger Håkan Larsson.

Vidare påpekar han att finansminister Elisabeth Svantesson (M) är väl medveten om hur bankerna utnyttjar hushållens pressade situation för att smörja sin pengamaskin – men inte heller Svantesson har agerat mot bankerna.

- När Riksbanken har höjt styrräntan har bankerna varit blixtsnabba med att höja bolåneräntorna. Men sparräntorna har de inte lika bråttom att höja. De utökar hellre sin redan stora vinstmarginal.

Banker tjänar nu drömsummor på kunder som lider under räntetrycket

Att bankerna nu tjänar storkovan menar däremot Swedbanks vd Jens Henriksson är något positivt för kunderna. Till DN säger han att vinsterna de drar in kommer att gå till att utveckla verksamheten, vilket ökar stabiliteten och gynnar bankkunderna. Men Håkan Larsson konstaterar att det snarare är aktieägarna som gynnas.

- Det stärker inte vanliga kunder. Självklart vill vi inte hamna i en situation där bankerna tar stora risker och står på en ostadig grund. Men det är skillnad på att ha finansiellt stabila banker och att ha banker som tjänar drömsummor medan kunderna lider under räntetrycket.

 

Läs Håkan Larssons intervju i Aftonbladet om bankernas miljardregn.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.