Två kommuners agerande har skapat en förtroendekris för fjärrvärme. Abonnenter krävs på nya, dyra anslutningsavgifter och Energimarknadsinspektionen har meddelat att den inget kan göra. I DN Debatt manar nu Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg samt Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert, till försiktighet för den som överväger fjärrvärme.
Villaägarna har tidigare skrivit om villaområden i Sverige där de boende plötsligt får besked om att deras fjärrvärmeleverans kan komma att stoppas om de själva inte hjälper värmebolaget att betala för en upprustning av värmenäten - något som beräknades kosta upp till hundra tusen kronor per varje enskilt hushåll.
Småhusägare har ofta investerat 100 000 kronor eller mer i sin fjärrvärmeanslutning och är beroende av denna för att kunna ha varmt i husen. Det rör sig således inte om en tjänst som är enkel att klara sig utan eller lättvindigt går att byta bort.
Nu skriver Villaäagarnas chefsjurist, Ulf Stenberg, och samhällspolitiska expert, Jonathan Lindgren, en uppmaning till regeringen i Dagens Nyheter:
"Villaägarna önskar därför att regeringen ser över fjärrvärmelagen, så att den uttömmande preciserar i vilka fall fjärrvärmebolagen har rätt att säga upp sina kunder. Likaså att Energimarknadsinspektionens tillsyn utsträcks till att omfatta en sådan utvidgad uppsägningsreglering. I annat fall är risken att fjärrvärme trots miljömässiga fördelar gradvis avvecklas för småhus."
Hela debattartikeln i Dagens Nyheter hittar du HÄR.
Se tidigare inslag om fjärrvärmechocken
Villaägarna besökte området i Botkyrka kommun där de boende fick beskedet att de själva skulle behöva betala upp till 100 000 kronor per hushåll för att få fortsatt fjärrvärme då de gamla näten behövde rustas upp.