Liggandes glödlampa med glöd
Kvinna väljer valsedel
Liggandes glödlampa med glöd

Regeringen sviker vallöftet och höjer elskatten

Klimatministerns utredare John Hassler förslog sänkt elskatt för att driva på elektrifieringen av samhället. Det är ett klokt förslag och en fråga Villaägarna drivit hårt. Men istället för att sänka elskatten höjer nu regeringen skatten med hela 9,2 procent och bryter sitt vallöfte mot väljarna.

Regeringen beslutade om sänkt skatt på fordonsbränsle i budgeten för 2024 men lät energiskatten ligga oförändrad. Nu höjer de dessutom energiskatten genom en rekordstor indexuppräkning. Det gör att elskatten ökar till 53,5 öre per kilowattimme. Villaägarna tycker att detta är en fullständigt orimlig ökning i en tid då hushåll brottas med allt högre räntekostnader och där en kall vinter står för dörren.

”Vi tjänar in på gungorna vad vi förlorat på karusellen” sjöng Karl Gerhard på revy i det avlägsna året 1948. Så kan man även se på denna fråga. Det som finansdepartementet förlorade på bränsleskatten tar de nu igen på energiskatten.

Orimligt att elskatten höjs i en pressad tid

När elskatten skrevs upp med 4 öre till 2023 fick hushåll med normal elförbrukning sammantaget en elskattebörda på 9800 kr per år att hantera. Nu ökar skatten på nytt till 2024 med ytterligare 900 kr på årsbasis.

I bekämpningen av en inflation som startat ur höga bränsle- och energikostnader har det betydelse att hålla nere dessa skatter. Och även om ingen kommer att jubla på bensinmacken den 1 januari 2024, kommer skattesänkningen på drivmedel göra att bland annat transporter av varor blir billigare. Det kan i sin tur ha en dämpande effekt på inflationen. På samma sätt är det centralt att inte låta energiskatten rusa, eftersom även den är inflationsdrivande.

Energiskatten ökar hålet i svenskarnas plånböcker

Elpriserna under 2023 har hittills varit låga, men det krävs inte mycket för att vår sköra energiproduktion ska hamna i en ny stress så att priserna rusar på nytt. Då spelar energiskatt med påföljande moms en stor roll för att utvidga hålet i plånboken.

Det hade kunnat varit annorlunda. Båda regeringspartierna Liberalerna och Kristdemokraterna samt stödpartiet Sverigedemokraterna utfäste i valrörelsens början löften om att sänka energiskatten. Det hade varit en lättadministrerad åtgärd i jämförelse med det som sen blev elprisstöd. Även Moderaterna drev frågan om en tillfällig sänkning av energiskatten.

Nya miljarder till finansdepartementet på hushållens bekostnad

2023 beställde regeringen ett underlag för att pausa uppindexeringen under 2024 och 2025. Villaägarnas Riksförbund har också erfarit att regeringspartierna seriöst förhandlade om en sänkning av energiskatten till budgetpropositionen. Trots det vann linjen att förse finansdepartementet med nya miljarder på hushållens bekostnad.

Sverige befinner sig i ett känsligt läge med en inflation som inte faller lika snabbt som i vår omvärld. Samtidigt står en lågkonjunktur för dörren och hushållen är hårt prövade av kostnadsökningar och höga räntor. Nu kommer vintern med stigande förbrukning och den tid på året som statistiskt brukar bli dyrast.

Att regeringen under ljusa sommarkvällars förhandlande låtit frågan om elskattens uppindexering gå olöst är ett löftessvek. Villaägarna kräver därför att regeringen lyssnar på klimatministerns utredare John Hassler och istället sänker elskatten.

Konsumenternas Energimarknadsbyrå

Bild: Konsumenternas Energimarknadsbyrå

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.