Gemensam plan för avfallshanteringen till år 2020.
Idag bor det över 400 000 personer i de kommuner där SÖRAB verkar och år 2020 beräknas antalet ha stigit med 100 000. I genomsnitt ökar dessutom avfallet inom kommunerna med tre procent per person och år. Detta betyder att det är en väldigt stor mängd avfall som måste hanteras i framtiden. Kommunerna behöver planera för hur allt avfall ska tas omhand och även försöka minska mängden avfall. Planförslaget utgår från EUs avfallshierarki "avfallstrappan" som innebär att vi ska undvika att lägga avfall på soptippen och istället använda avfallet som en resurs.
Varför behövs en ny avfallsplan?
En avfallsplan behövs för att kommunerna ska kunna:
bestämma riktlinjer för sophanteringen fram till år 2020.
enas om hur de ska arbeta för att nå målen.
kontrollera att de är på rätt väg för att uppfylla målen.
Det är lagstadgat att varje kommun ska ha en avfallsplan. I detta fall kommer de nio SÖRAB-kommunerna tillsammans ta fram en plan. Den beskriver hanteringen av avfallet och riktar sig till de individer som bor och arbetar inom kommunerna. Personer som lever i andra kommuner i Sverige och Europa kan också dra nytta av planen genom att få del av de vinster som vårt arbete leder till.
Varför ska flera kommuner ha en gemensam avfallsplan?
Vi bor och verkar i en tätbefolkad region där vi inte upplever några kommungränser. Med en gemensam bild av sophanteringen agerar kommunerna på ett likartat sätt.
Avfallsplanen antogs den 19 september 2008 av SÖRABs styrelse. Den är även antagen av samtliga nio ägarkommunerns kommunfullmäktige.