Denis började med att tala om olika scenarier när man gemensamt köper en villa där parterna är hälftenägare. T ex skall man skriva skuldbrev om en av parterna betalar hela kontantinsatsen. Det är också viktigt att skriva testamente där det framgår att det barnen en gång ärver skall vara enskild egendom. Detta för att inte behöva dela arvegodset med sin partner vid en eventuell framtida separation.
Sambolagen är också viktig att veta vad den innebär. Den reglerar bara det man gemensamt skaffat för boendet. Sambos ärver inte varandra utan även då är det viktigt med ett testamente som reglerar vad som sker med egendomen om någon går bort.
Slutligen tog Denis upp framtidsfullmakt. Det är viktigt att skriva en sådan medan man ännu kan. Den talar om vem som skall företräda en när man inte längre kan sköta sina affärer. Den träder in vid svår obotlig sjukdom, vilket ofta är en demensdiagnos. Den börjar också gälla om man hamnar i coma, men kan då återtas när/om man vaknar upp. Framtidsfullmakten skriv oftast med den egna maken som förvaltare och därefter barnen i nämnd ordning. Man registrerar inte framtidsfullmakten någonstans utan den har man hand om själv och skall kunna visas upp i original. Det är klokt att skriva flera likalydande framtidsfullmakter så att varje inblandad person har varsin. Det finns formkrav som både testamente och andra handlingar skall följa, därför är det klokt att anlita en jurist vid upprättandet av desamma. Finns det ingen framtidsfullmakt utser tingsrätten en godeman.
Det var en mycket intressant kväll med mycket information som tål att tänka på.