Utgångspunkten vid en besiktning är alltid de avtal som finns mellan parterna. I normalfallet tittar besiktningsmannen efter synliga fel i alla delar av entreprenaden och konstaterar att det finns fungerande el-, vatten- och andra installationer. Besiktningsmannen gör även stickprov på installationerna men gör bara en komplett funktionsprovning om en av parterna särskilt har begärt det. Därför är det viktigt att alla provningar och egenkontroller har genomförts inför besiktningsdagen.
Slutbesiktning
När entreprenadarbetena är färdiga och entreprenören har gjort alla egenkontroller och provningar görs en slutbesiktning om någon av parterna önskar det. Slutbesiktningen är viktig eftersom parterna ofta hänvisar till den i juridiska frågor i sina avtal.
Besiktningsmannen
I Sverige finns ett vedertaget system där en utomstående besiktningsman undersöker om entreprenader är utförda på avtalsenliga och fackmässiga sätt.
Det är vanligt att parterna inför besiktningen har olika uppfattningar. Det blir då besiktningsmannens uppgift att ta ställning i en rad frågor. Utgångspunkten är alltid hur avtalen mellan parterna ser ut och därför är det mycket viktigt att både grundavtal och ändringar i dem bekräftas skriftligt. Besiktningsmannen ska också utgå från byggregler, branschregler och praxis för att avgöra om ett uppdrag utförts rätt och riktigt.
Besiktningsmannabokens tre delar
Besiktningsmannaboken är indelad i tre delar:
1. Besiktningen - checklista
Vi går igenom olika typer av besiktningar och hur de går till. Du får också se hur ett besiktningsutlåtande kan se ut och ta del av en praktisk checklista för vad som ska kontrolleras.
2. Fackmässigt utförande
Vi går igenom vad som räknas som fackmässigt utförande på olika delar av bygget. Denna del är utarbetad av erfarna besiktningsmän tillsammans med en referensgrupp där Villaägarna medverkat.
3. Vanliga byggtermer
Du får en sammanställning av vanliga byggtermer med förklaringar.
Du som är medlem i Villaägarna har tillgång till Besiktningsmannaboken när du loggat in.