Normalt krävs bygglov för byggnader, tillbyggnader och vid vissa andra ändringar av byggnader. Det krävs även bygglov för bland annat murar, plank och parkeringsplatser utomhus. Inom plan- och byggområdet finns dock en rad undantag från bygglovsplikten som innebär att många projekt kan sättas i gång utan att du behöver bygglov. De bygglovsfria åtgärderna får i många fall utföras i strid mot detaljplan.
Komplicerade regler om bygglov
Denna artikel belyser vilka regler som gäller för en- och tvåbostadshus inom- och utanför detaljplan.
Tillgänglighetsanpassning
För att få bygglov ska ett antal krav vara uppfyllda. Byggnaden ska till exempel vara lämplig för sitt ändamål, har en god form-, färg- och materialverkan och vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Just tillgängligheten i bostäder och på tomten tittar många kommuner särskilt på.
Värdefulla miljöer
Kommunen kan även ha beslutat om bygglovsplikt i detaljplan eller områdesbestämmelser. Dessa regler kan gälla i område som utgör en värdefull miljö. I vissa områden krävs det till exempel alltid bygglov på grund av att byggnaden eller området är särskilt värdefullt utifrån historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
Det kan även krävas bygglov för komplementbostadshus i andra fall, till exempel inom riksintresseområde.
- Regelsystemet är snårigt. Det är konstruerat med bygglovsplikt som huvudregel. Sedan räknas en rad undantag upp från bygglovsplikten, till exempel för så kallade friggebodar och attefallshus. Därutöver finns undantag från undantagen. Då krävs alltid bygglov, berättar Maria Holmgren, senior förbundsjurist på Villaägarna.
Får inte stida mot detaljplan
Var också noga med att ditt byggprojekt när så krävs inte strider mot den detaljplan eller bestämmelser som gäller för området. Så kallade friggebodar och attefallshus med flera bygglovfria åtgärder får dock göras i strid mot detaljplan eller områdesbestämmelser förutsatt att de inte kräver bygglov enligt särskilt beslut av kommunen.
Stäm alltid av bygglov med kommunen
På grund av det svårtolkade a regelsystemet, behöver du alltid stämma av med kommunen om vad som gäller i just ditt fall. Det är du som är byggherre som har det yttersta ansvaret om något byggs i strid mot reglerna, även om du gör det av misstag.
- Det kan uppstå problem med tillsyn och du kan i värsta fall bli tvungen att riva det du byggt. Du kan även behöva betala byggsanktionsavgifter och viten om du bygger i strid mot reglerna, säger Maria Holmgren.
Start- och slutbesked bygglov
Även om kommunen inte kräver bygglov för ditt projekt, måste du i många fall ändå skicka in en anmälan till byggnadsnämnden i din kommun och invänta ett start- och slutbesked innan du kan påbörja ditt bygge respektive börja använda det du byggt. En anmälan kan exempelvis behövas om byggnadens bärande delar berörs eller om det kräver en installation av en anläggning för vattenförsörjning eller avlopp i en byggnad eller på en tomt.
Generellt gäller att det varken krävs bygglov eller bygganmälan för att bygga friggebod. För attefallshus krävs däremot en anmälan och ett start- och slutbesked.
Innehåll i ansökan
De handlingar som normalt krävs i ett ärende är följande:
- Underskriven ansökningsblankett; de flesta kommuner har blanketter på sin hemsida
- Anmälan av en kontrollansvarig, om det inte är ett mindre projekt som inte behöver en kontrollansvarig
- Ritningar som är fackmässiga och skalenliga
Ansökan skickas till byggnadsnämnden där ärendet registreras, får diarienummer och handläggare utses. När detta är gjort skickas en bekräftelse till den sökande. Innan byggnadsnämnden har beslutat om ett startbesked får några byggnadsarbeten inte påbörjas.
Bygglov kostnad
Kostnaden för att söka bygglov varierar beroende på åtgärden. Läs vad som gäller på din kommuns webbplats.
Preskriptionstid bygglov
När du har fått bygglov innebär det att du måste börja bygga inom två år och ha byggt färdigt inom fem år från det att bygglovet har vunnit laga kraft. Om ditt bygglov överklagas, räknas giltighetstiden från den dag avgörandet vunnit laga kraft. I domar anges när ett bygglov senast ska överklagas. Om domen inte har överklagats inom detta datum har domen vunnit laga kraft därefter och bygglovets giltighetstid börjar räknas.
Om ett bygglov används för ett ändamål som har en sådan säsongskaraktär att den åtgärd som omfattas av bygglovet behöver upprepas under två eller flera år i följd, gäller bygglovet utan ny prövning. Villkoret är att det sker inom ett år sedan åtgärden senast avslutades.
Bygglov för komplementbyggnader
En komplementbyggnad är en fristående byggnad som inte är huvudbyggnaden på tomten. Denna byggnad ska alltid vara ett komplement till bostadshuset.
Du har normalt möjlighet att i omedelbar närhet av bostadshuset uppföra eller bygga till ett eller flera komplementbyggnader utan bygglov om byggnaden uppfyller vissa kriterier:
För bygglovsbefriad friggebod, gäller att byggnaden/byggnaderna:
- tillsammans med övriga friggebodar som har uppförts på tomten, har en maximal byggnadsarea på högst 15 kvadratmeter
- har en taknockshöjd om högst 3 meter, och
- inte utan medgivande från granne placeras närmare gränsen än 4,5 meter.
För bygglovsbefriat attefallshus gäller att byggnaden/byggnaderna utgör antingen en särskild bostad (komplementbostadshus) eller en komplementbyggnad. Byggnaden/byggnaderna får:
- tillsammans med övriga attefallshus som har uppförts på tomten, ha en maximal byggnadsarea på 30 kvadratmeter
- ha en taknockshöjd om högst 4 meter
- inte utan medgivande från granne placeras närmare gränsen än 4,5 meter, och om det är aktuellt, utan medgivande, placeras närmare järnvägsspårets mitt än 30 meter.
Det krävs inte heller bygglov för att ändra en komplementbyggnad till ett komplementbostadshus.
Ytterligare bygglovsfrihet utanför detaljplan
Reglerna om både friggebodar och attefallshus gäller även utanför detaljplan. Det finns därutöver flera undantag för dig som vill bygga utanför detaljplanerat område.
Bygglovsbefriad liten tillbyggnad eller komplementbyggnad utanför detaljplan
På vissa platser får du uppföra en liten tillbyggnad eller komplementbyggnad till ett en- och tvåbostadshus utan bygglov. Åtgärden får dock inte vidtas närmare gränsen än 4,5 meter från gränsen, utan grannens medgivande.
Var noga med att du uppfyller alla kriterier i plan- och bygglagen. Kommunen kan exempelvis genom områdesbestämmelser ha bestämt att åtgärden kräver bygglov eller att hänsyn behöver tas till byggnadsverk i bebyggelsen.
Marklov och rivningslov
Inom områden med detaljplan krävs, om inte annat anges i planen, marklov för schaktning eller fyllning som medför att höjdläget för tomter eller allmän plats ändras avsevärt. Avsevärd förändring har i de flesta fall ansetts vara mer än 0,5 meter.
Inom detaljplanelagt område krävs rivningslov för att riva byggnader eller del av byggnader, om inte annat anges i planen. För byggnader som inte kräver bygglov krävs inte heller rivningslov om inte krav på sådant införts. Rivningslov gäller normalt heller inte andra anläggningar som till exempel mur eller plank. Utanför detaljplan kan det finnas regler i områdesbestämmelser gällande rivningslov.