Att bestämma vilken planlösning som är rätt för dig nu och i framtiden är inte alltid så lätt. Allt från solläge, bärande väggar och grannhus ska tas i beaktning och dina drömmar ska samsas med lösningar som får vardagen att fungera. Du måste dessutom förhålla dig till den lagstiftning som styr byggande där allt från fönsterstorlek till spisplacering är reglerat.
Utgå från tomten när du gör din planritning
Storleken på din tomt påverkar vilken hustyp som passar bäst och avgör hur du kan lägga upp din planritning. Det är något enklare att göra en planritning för ett enplanshus eftersom du slipper tänka på att avlopp och vattenledningar fungerar mellan det övre och nedre våningsplanet. Men ett enplanshus tar också upp mer markyta vilket ställer krav på en större tomt.
Ett H-hus lämpar sig bra för kvadratiska tomter och erbjuder enkla möjligheter att dela upp planlösningen i tydliga sektioner.
Ett tvåplanshus ger mer hus på mindre markyta och gör det möjligt att tydligt separera sällskapsytor från sovrum.
Låt väderstrecken påverka din planlösning
Förutom din tomts storlek ska du var väl medveten om väderstrecken. Hur solens strålar slår är en viktig barometer för var du ska placera respektive rum. Vanligtvis placeras vardagsrum, uteplats och allrum i söder och sydväst för att maximera ljuset och kvällssolen. Medan sovrum placeras i öst och norr.
Det är inte bara din tomt som ställer krav på din planlösning utan också vad som händer runt om den. Ligger den i anslutning till en välanvänd väg bör fönsterplacering anpassas för att minimera insyn. Och om grannen har vardagsrum med panoramafönster som vetter mot din tomt kan det vara klokt att inte satsa på stora glaspartier åt det hållet.
En bra planlösning möter dina framtida behov
För att lyckas med din planlösning ska dina specifika behov mötas med dina husdrömmar. Gör en lista över dina största behov. När du gör detta ska du inte bara tänka på vad du behöver få ut av ditt boende idag, utan också tio år framåt.
Om du planerar att utöka familjen kanske du vill säkra upp med ett flexibelt rum som kan omvandlas till ett sovrum? Om du har barn som snart är unga vuxna är det klokt att inte samla alla sovrum till en del av huset för att erbjuda barnen mer privatliv.
Är ni en stor familj är det en bra idé för vardagsflytet att satsa på flera mindre badrum i stället för det stora drömbadrummet för att undvika kötider till morgonduschen. Du kanske kommer vill hyra ut ditt hus i framtiden? Då är det bra att planera för en naturlig avgränsning och möjlighet för en extra ingång redan nu.
Ta din planritning till en arkitekt
Efter du har listat dina viktigaste planlösnings-behov ska du lista dina största önskemål. Vad är det du drömmer om som kanske inte är ett måste? Är det en altan i anslutning till köket där du kan dricka ditt kaffe i morgonsolen? Då ska kök och altan vetta mot öst. Eller är det kanske middagen som du drömmer om att äta ute? Då ska kök och altan ritas in i planritningens västerläge.
När du kan din tomt och dess förutsättningar och har formulerat dina viktigaste behov och största husdrömmar kan du börja skissa på din första planritning. Förbered dig på att det sannolikt är den första av flera, en planritning tar ofta tid att bestämma för att den ska bli precis rätt för dig.
Många gånger är det nödvändigt att ta hjälp av en arkitekt som vet vilka av dina idéer som är bra och vilka som är mindre bra.
10 tips när du gör din planritning
- Titta på olika planritningar från husleverantörer för inspiration. Även om du ska rita en planlösning från grunden så behöver du inte uppfinna hjulet på nytt.
- För att få bygglov ska ditt hus uppfylla tillgänglighetskrav. Ha med det i beräkningen från början för att undvika att behöva börja om från början med din planritning.
- Använd ett ritprogram för att skissa upp ett första utkast till en planritning. Det gör det enklare att till exempel beräkna yta och förstå proportioner.
- Prioritera husets vardagsfunktioner.
- Tänk på framtiden. Är ni en tillökning från att vara trångbodda eller en brant trappa bort från att behöva sälja huset när ni blir äldre?
- Ta hänsyn till väderstreck och din tomts unika förutsättningar. Ta även omgivningen i beaktning. Var sitter grannarnas fönster och ligger tomten intill en bilväg?
- Undvik onödiga ytor som långa korridorer som slukar kvadratmeter.
- Snåla inte med förvaringsutrymme! Du har sannolikt mer kläder och prylar än du tror.
- Om inte alla drömmar får plats kan du skapa ett flexibelt rum. Ett bra placerat kontor kan enkelt bli ett extra sovrum eller varför inte ett eget vardagsrum för tonåringar.
- Ta med dina idéer och skisser till en arkitekt. Det är många saker som ska tas i beaktning i en planritning och det finns lagstiftning att förhålla sig till. Den stora majoriteten behöver bolla med ett proffs.