10 tips för ett inbrottssäkert hem
Inbrottssäkra hemmet i 10 steg genom att följa dessa råd:
1 Installera larm
Larm kan avskräcka tjuven redan från början och är därför en bra investering. Med ditt medlemskap i Villaägarna får du rabatt på ett bra larmpaket genom Verisure. Oavsett vilket larm du väljer ska det vara certifierat och ha en kraftig signal som även hörs utåt. Det ska också vara kopplat till certifierad larmcentral. Glöm inte bort att tydligt skylta att ditt hem är larmskyddat och larma på skalskyddet på natten.
2 Kontrollera ytterdörrens säkerhet
Se till att ytterdörren håller en hög säkerhetsnivå och är i gott skick. I första hand bör din bostad ha en certifierad säkerhetsdörr. Kan du inte byta dörr bör ytterdörren ha certifierat lås. Komplettera gärna med brytskydd, så har du inbrottssäkrat dörren på bästa sätt.
3 Säkra altandörren
Tjuven bryter sig ofta ostört in genom altandörren, eftersom uteplatsen många gånger är insynsskyddad av häckar, staket och växter. Ytterligare en anledning är att altandörren ofta har ett sämre lås som är lätt att bryta upp. Altandörren bör ha ett godkänt lås, kompletterat med en säkerhetsspanjolett med hakregel och låsbart handtag. Om dörren i sig har en svag konstruktion kan det vara en idé att byta hela dörren. Och – kom ihåg att klippa häcken för god insyn.
Mer om dörrar och lås på Stöldskyddsföreningens webbplats
4 Var rädd om dina nycklar
Tänk alltid på vem du lämnar ut nycklar till och se nyckeln som en värdesak. Har du nyligen flyttat till en ny bostad bör du byta lås, eftersom kopior på nycklarna kan finnas i omlopp. Se också till att dina nycklar inte kan koppas till din bostad och använd helst en registrerad nyckelbricka så att du kan få tillbaka nycklarna om du förlorar dem. Och du – göm aldrig nycklarna i närheten av huset.
5 Se över alla fönster
Se till att du har godkända lås på fönster med insynsskyddat läge och fönster som kan nås från marken (fyra meter från gatunivå). Tänk också på att fönstren bör vara i gott skick. Att sätta ett certifierat fönsterlås med ett högt brytmotstånd på ett fönster där karmen har förlorat sin spänst kan vara onödigt spenderade pengar. Överväg då istället att byta hela fönstret. Har du fönster du aldrig öppnar? Då kan du skruva igen dem med vinkelbeslag eller förse dem med galler – men tänk på att det måste gå att utrymma vid behov.
6 Lås förrådet och ställ undan stegar
Se till att stegar och andra redskap inte står framme och kan användas för att ta sig in i ditt hem. Förråd och bodar där värdefulla verktyg och maskiner förvaras behöver ha ordentliga lås som står emot inbrott.
7 Låt det se ut som om ni är hemma
En kaffekopp och en uppslagen tidning på soffbordet, obäddade sängar eller lite disk på diskbänken ger tillsammans ett intryck av att någon är hemma. Ha några lampor tända och öppna upp persiennerna lite. Undvik att låta post samlas i brevinkastet och om du bor i villa, satsa på en låsbar brevlåda om du inte har en granne som kan ta in posten åt dig.
8 Tänd och släck lamporna automatiskt
En bra idé är att montera en sensorstyrd lampa eller övervakningskameror som automatiskt slår på om någon närmar sig ditt hus. Automatisk ljusstyrning stör tjuven och gör det lättare för grannarna att se om det är någon där. Övervakningsmaterialet kan också användas som bevismaterial efter ovälkommet besök. Inomhus kan du använda en digital timer som tänder och släcker lampor och slår på radio och TV vid olika tider. Idag finns möjlighet att tända och släcka lampor med appar i mobilen (exempelvis Smart Plug).
9 Skydda dina värdesaker
Se till att låsa in värdesaker och id-handlingar, till exempel passet. Men tyvärr finns inga “bra ställen” som tjuven inte hittar. Satsa därför på ett certifierat värdeskåp. För att göra dina värdesaker mindre stöldbegärliga är det en bra idé att använda MärkDNA. Då kan dina värdesaker spåras till dig och blir svårare att sälja vidare.
10 Prata med grannarna
Grannarna kan vara ditt bästa vapen i kampen mot inbrottstjuvarna. Prata ihop er om att hålla koll på varandras hus när ni är borta. Grannsamverkan är en effektiv metod för att förhindra inbrott.
Vad ska du göra om du haft inbrott?
Det första du ska göra efter ett inbrott är att kontakta polisen och rapportera brottet. Rör ingenting innan du har kommit överens med polisen om hur de vill gå vidare. Det kan finnas spår som ska säkras som kan underlätta utredningen. Därefter ska du anmäla inbrottet till ditt försäkringsbolag så att du kan få ersättning för det som har stulits.
Genom Villaägarnas Försäkringsservice har du förmånen att teckna en försäkring som täcker dina ägodelar och ditt lösöre. Gå gärna igenom dina försäkringshandlingar för mer information om högsta ersättningsbelopp. Försäkringen hjälper dig dessutom om du skulle behöva samtalsterapi efter inbrottet.
Ring oss på 0771-626 010 för att prata med någon av våra erfarna försäkringsrådgivare om våra erbjudanden för dig som medlem i Villaägarna.