Emma Kruuse är inredningsarkitekt och ljusdesigner på Ljusrum. Emma hjälper privatpersoner, företag och det offentliga att hitta rätt när det gäller ljussättning.
Börja alltid med att gå igenom rum för rum i hemmet, fundera över vad de olika rummen ska användas till. Förstärk dessa funktioner med hjälp av ljus och kulör.
– Tricket är att tänka bort själva lampan, och istället fundera över vad jag vill med ljuset som kommer ut ur lampan, menar Emma.
Kökslampan på rätt höjd
I köket begås ofta ett klassiskt misstag. Ovanför matbordet blir det gärna dålig belysning.
– Vi har en tendens att hänga lamporna alldeles för högt, och i brist på avskärmning blir man bländad, särskilt om ljuskällan är för stor, menar Emma. Ljuskällan kan också vara svag eller lida av dålig kvalitet.
Monteringshöjden över bordet måste anpassas till lampans utformning, och lampan får gärna vara dimbar för att kunna reglera ljuset efter behov. Då gäller det att testa att ljuskällan man valt fungerar med den dimmer man har, särskilt när det handlar om led-ersättningsljuskällor.
Till diskho, arbetsbänk och spis är det funktionsbelysning som gäller. Under skåp sätter man ofta upp ljuslister. Listen sätts ofta i mitten eller för långt in mot väggen, så att man skuggar sig själv med sina händer. Sätt den långt ut istället med en list framför så att den inte syns, eller fäll in ljuslisten i skåpstommarna.
Idag är det också vanligt med blankpolerad mörk sten som bänkskiva, vilket gör att ljuspunkterna reflekteras som irriterande prickar. Då kan man testa att sätta en opalplast över ljuslisten och vinkla den inåt.
Tänk zoner i vardagsrummet
Golvlampor som är riktbara är jättebra, de kan riktas mot väggar eller olika objekt för att få ett indirekt ljus.
– De kan med fördel sättas vid en vägg, så att ljuset kan spilla över väggen eller kanske en fin växt, så att det blir ett vackert skuggspel. Bäst blir det om man varierar det riktade ljuset med andra typer av lampor som mer lyser runt sig själv och lättar upp, som en textil skärm till exempel.
Sovrummet och hallen
I sovrummet behövs kanske en bra taklampa för att man ska kunna städa ordentligt, och gärna en stämningslampa i fönstret. Läslampan är ett svårt kapitel, tycker Emma Kruuse.
– Riktigt bra sänglampor är en bristvara. Ofta har de för kallt eller stickigt ljus som skapar en stämning som inte är så ”sovrummig”, och som även kan påverka känslan av vakenhet. Inte sällan sitter dioden för långt ut så att man nästan blir bländad. Sänglampor med raster eller lameller är toppen, sådana som man hade på 70-talet.
När det gäller hallen kan man leka lite. Som en stor takkrona, eller en perforerad skärm som ger roliga mönster. Vid skorna och kläderna är det viktigt med riktat ljus, gärna lite från sidan så att man
Badrummet och barnens rum
Badrummet är ett av husets besvärligaste rum, och där är det spegelbelysningen som är boven.
– Inbyggd belysning i badrumsskåp och speglar är inte alltid optimal. För mycket ljus som enbart kommer ovanifrån spegeln kan ge skarpa skuggor i ansiktet, i alla fall om det är riktat ljus, exempelvis från spottar och downlights. Komplettera ljuset ovanifrån med bra ljus på sidorna om spegeln, ungefär som en teaterspegel.
Barnens rum, då? Tänk på barnens ögonhöjd, och att de inte använder så många lampor som vi vuxna gör. En taklampa och en bra skrivbordslampa räcker gott.
– Komplettera med mysiga ljusslingor, det älskar barn. Det gäller för övrigt oss vuxna också, ljusslingor funkar överallt.
Satsa på kvalitet
Snåla inte med kvaliten när det kommer till led-lampor. Du får det du betalar för, menar hon. Och när det gäller dimmersystem gäller det att hålla koll. Det är inte alltid det funkar att dimra ner till en riktigt låg nivå, dessutom händer det att de flimrar. Alla led-lampor är inte kompatibla med alla system. Hos elaffären kan du få råd om vilken led-lampa som funkar till vad.
Ny smart teknik
Idag använder en del av oss någon form av styrsystem för belysningen hemma, där man dels tänder flera lampor samtidigt men också kan välja olika typer av scener och stämningar. Här finns många olika lösningar från olika leverantörer – med eller utan kabeldragningar. Ett exempel är Ikeas koncept Trådfri, där du med hjälp av speciella glödlampor, en app och gateway kan vakna i ett sovrum som sakta ljusnar, även mörka vintermorgnar.
Med styrsystem kan du också ställa in ljus som rör sig när du inte är hemma (för att lura inbrottstjuven), liksom fjärrstyra på andra vis. Styrsystemen kan användas trådlöst via wifi och (allt vanligare) bluetooth. Eller så drar man kablar.
Planera när du bygger nytt
– När du bygger ut fundera på hur du vill styra din belysning, via kabeldragning eller trådlöst. Med kabeldragning blir det mer driftsäkert. Istället för den vanliga treledaren drar man då en femledare, med två extra kablar för styrsystemet. Men man kan givetvis också komplettera med tvåledare till den befintliga treledaren, beroende på hur gammalt det befintliga kablaget är, säger Jonas Lindahl, som är ljusdesigner och ansvarig för ljusstudion på Ljusrum.
Oavsett styrsystem ska man ha med sig att teknik kan krångla. Använd därför även tryckknappar för belysning, och inte bara din smartphone eller surfplattan.
Källa: Villaägaren nr 1 2019
Text: Pernilla Fredholm