kök med en AC
Familj i kök med spädbarn tittar på laptop
Modernt kök med träpanel och mörkgrå skåpluckor
Modernt kök med träpanel och mörkgrå skåpluckor

Vad kostar ett kök?

Ett kök kan kosta hur mycket som helst beroende på storlek och materialval. Men du kan också få till stor skillnad genom enkla och billiga uppdatering. Vi guidar dig i hur du räknar ut vad ditt drömkök skulle kosta och tipsar om mindre förändringar som ger ett omedelbart lyft.

Det finns oändliga valmöjligheter när du ska byta eller uppdatera ditt kök. Storlek, val av inredning och material bestämmer prislappen.

- Om man vill ha ett helt nytt kök får man räkna med att det kostar mellan 100 000 och 200 000 kronor. Du kan däremot få ner priset avsevärt om du väljer att till exempel behålla stommarna, säger Christian Andersson från NordDesign.

För den som inte kan eller vill bygga ett helt nytt kök kan nya köksluckor och byte av daterade delar ge en effektfull uppfräschning. Att bevara det som fortfarande fungerar är dessutom bättre för miljön. 

Renovera ditt kök billigt

- Vi på NordDesign har ett koncept som heter Smart köksrenovering där vi byter ut det som behövs och lägger till det som saknas. Det kan till exempel innebära att du behåller fullt fungerande stommar och andra detaljer i köket som du är nöjd med. Sedan får köket ett lyft genom att vi byter ut alla köksluckor och lådfronter, säger Andersson och påpekar att många prioriterar utseende när de byter kök trots att det är kökets funktioner som gör skillnad arbetsmässigt. 

- Om du inte kan eller vill bygga ett helt nytt kök och istället vill renovera kök billigt ska du fundera över vad som är viktigt för dig och vad du har störst behov av. Är förvaring och att få en överblick i lådor och skåp viktigt för dig? Eller är det mest väsentliga att lägga till funktioner i köket som du saknar? 

Villaägaren_kök_med_panel_568x568.jpg

Renovera kök – så beräknar du priset

  • Golv, väggar, tak

Här kan du själv ganska enkelt räkna ut ytan och på så sätt ta reda på kostnaden för golv, tapeter, kakel, målarfärg för att sedan jämföra. Ta bredden gånger längden gånger kvadratmeterpris. I köket är golvmaterialet viktigt. Välj kvalitet. Lägg till kostnad för underlagsmaterial, eventuell golvvärme och arbete.

Gör en budget innan du renoverar köksgolvet.

  • Basutrustning

Många väljer en enkel, hyfsat billig grundstomme i köket för att sedan lägga mer krut på luckor, arbetsytor eller vitvaror. Det kan vara klokt, för ett kök kan förstås bli hur dyrt som helst. Men är man köksintresserad så kan inredningen vara prioriterad – alla gör sina egna val. Undersök olika alternativ och jämför priser. Här finns stora pengar att spara.

  • Extrautrustning

Krokar, kaffemaskin, inbyggd kolsyremaskin och ismaskin, avfallskvarn – i köket kan excesserna gå helt över styr om man inte ser upp. Det finns så många – roliga men i många fall onödiga – produkter!

  • El och belysning

Planera in olika typer av belysning. I köket är bra arbetsbelysning extra viktigt. Att ha många eluttag på rätt ställe är också praktiskt och bör tänkas igenom på ett tidigt stadium. Priset på armaturer och strömbrytare varierar stort och det lönar sig att söka lägsta priser på nätet och i butiker.

  • Behörig hantverkshjälp

Räkna med kostnader för experthjälp. Det lönar sig i längden att låta ett proffs göra el-, vatten- och avloppsinstallationer. De flesta elarbeten får en amatör över huvud taget inte utföra. I flera fall måste arbetet vara ”fackmässigt utfört” för att exempelvis försäkringar ska gälla. Här kan du räkna med ROT-avdraget.

  • Förarbete

Håll nere kostnaderna genom att själv riva ditt gamla kök. Sälj eller skänk bort de delar som fortfarande är funktionsdugliga. Knacka ner kaklet så att alla ytor är klara för det nya köket. Kör själv till sortering på avfallsstation.

  • Montering av köket

Beroende på hur händig du är själv kan du här helt undvika arbetskostnader. Ibland räcker det med att du tar hjälp av någon i familjen för att få upp grundstommarna till köket. Annars erbjuder köksföretagen oftast monteringshjälp. Stäm av priserna innan.

Kom ihåg att skriva ordentliga avtal med din hantverkare innan arbetet drar igång. Detaljerade skriftliga avtal är den bästa försäkring du kan skaffa dig inför en renovering.

kök 2.jpg

10 tips för att renovera köket billigt

Att renovera köket med liten budget är faktiskt fullt möjligt! Här listar vi våra tio bästa tips för att ge köket ett rejält ansiktslyft, utan stora investeringar.

1 Köp begagnat

Håll koll på Blocket och Tradera, där dyker det ofta upp allt från hela köksinredningar till vitvaror som andra vill bli av med. Ofta helt gratis.

2 Byt ut vitvarorna

Många av kökets vitvaror är miljö- och energiklassade. Klassningen är graderad från A+++ till D. Titta efter det vid nyinköp. Budgettips! Det går att måla om kyl och frys, använd färg för metall. Eller sätt färg på vitvarorna med plastfilm. Varför inte skriva något med självhäftande bokstäver!

3 Byt ut köksluckorna eller bara beslagen

Det är snabbt, prisvärt och enkelt att byta ut köksluckorna. Eller byt bara beslagen på alla skåp och lådor och gör bara det mycket för intrycket. Är luckorna och beslagen fina, så kanske det räcker med att investera i nya gångjärn med inbyggd stängningsdämpning?

4 Byt ut kaklet eller fixa till fogarna

Det gör verkligen skillnad att byta ut kaklet. Annars kan du sätta självhäftande kakeldekorationer på plattorna. Silikonfog som börjat mögla måste ersättas med ny fog. Skär bort den gamla och tvätta ytorna med silikonrengöring innan du lägger dit en ny fog.

5 Sätt utdragsbackar inuti skåp

Montera utdragsbara lådor eller backar i djupa skåp och skafferi, för att lättare komma åt och se vad som finns.

6 Byt kran eller diskbänk

Anlita en fackperson eftersom att det innebär rörarbete. Om en vattenskada skulle uppstå och arbetet inte är fackmässigt utfört, blir du ofta själv ersättningsskyldig. Det täcks inte av hemförsäkringen.

7 Tänk på att göra köket vattensäkert

Skaffa droppskydd att lägga under kyl, frys och diskmaskin. Gör diskbänkskåpet säkert genom att lägga in en tätande diskbänksinsats.

8 Sätt in en ny belysning

Att montera spotlights i taket eller dimmerfunktion på all belysning kan göra mycket för upplevelsen i köket. Tänk på att bara behöriga får göra elinstallationer i hemmet. Anlita en elinstallatör för det här!

9 Måla om – väggar, luckor, golv eller kakel

En ny färg på luckorna ger en snabb förändring. Du kan även ge golvet en ny kulör, prata med din färghandel för råd om hur du bäst målar på olika typer av golv. Fräschare färg på väggarna kan ge köket ett snabbt lyft. Måla i samma färg som tidigare eller välj en ny. Eller varför inte en effektfull fondvägg – målad eller tapetserad? Det finns även speciell färg för att måla på kakel.

10 Ny bänkskiva

De enklaste skivorna att byta själv är gjorda av laminat eller trä. Dessa kan du såga ut hål i, för till exempel en ho. Använd sticksågsblad med omvänd tandning och såga från undersidan, så fläks inte laminatet sönder. Bänkar av sten, kompositmaterial, corian eller rostfritt stål måste måttanpassas och förbeställas.

Behöver du tips kring interiör och materialval?

Materialval är en viktig del av att skapa din dröminteriör. Vi hjälper dig på vägen.

Color charts.svg

Interiör och materialval

Ta hjälp av Villaägarna när du renoverar!

Du som medlem i Villaägarna kan kostnadsfritt ställa frågor till våra byggexperter och jurister.

Ta hjälp av Villaägarna när du renoverar!

Du som medlem i Villaägarna kan kostnadsfritt ställa frågor till våra byggexperter och jurister.