Höstlöv i solljus
Kvinna krattar löv med barn
Kvinna krattar löv med barn

Mycket kvar att fixa med i trädgården

Trots att det börjar bli kallare, finns det en hel del roligt trädgårdsbestyr kvar. Villaägarnas trädgårdsexpert Henrik Bodin delar med sig av sina bästa tips.

- Du behöver inte vänta till våren för att plantera dina växter. Det är faktiskt smartare att göra det på hösten. Växterna hinner rota sig både djupare och bredare, och behöver på så sätt mindre skötsel den första säsongen, säger Henrik Bodin.

Växterna måste få anpassa sig

En annan fördel med att plantera i oktober och november är att växterna får tid att anpassa sig till den lokala tidsrytmen.

-  Planterar du dina växter till våren, i april eller maj finns det risk att de startar sin tillväxtprocess för tidigt eftersom växterna sannolikt kommer från en annan plats. Bor du, låt säga i Karlstad, och växterna kommer från Danmark måste de starta om växtprocessen på nytt om bladen fryser. Men om du redan har planterat dem på hösten så har växterna fått tid att anpassa sig till den lokala tidsrytmen. Risken att de startar för tidigt blir därför mindre, berättar Henrik Bodin.

Ta bort fallfrukten

Hösten är ett bra tillfälle att städa upp lite på tomten. Mördarsniglar, råttor och andra oönskade gäster gömmer sig gärna i ris och brädhögar. 

Det är också bra att ta bort fallfrukt som, förutom att locka till sig mördarsniglar och råttor, även kan attrahera större djur som älgar och vildsvin. Och frukter som ligger kvar kan sprida svampsporer som kan angripa dina frukter året därpå.

Gödsla trädgårdslandet

Du kan också passa på att göra det snyggt och fint i rabatten kring dina perenner. Rensa ogräs och lägg ut kogödsel, mull eller liknande så slipper du göra det till våren. Gödsel ger jorden en välbehövlig näringskick efter sommarens skördar. Men hur du bör kultivera ditt trädgårdsland råder det delade meningar om enligt Henrik Bodin.

- Det finns två skolor kan man säga. Antingen tillhör du dem som gärna lägger kompost på grönsakslandet och gräver runt jorden när det blir höst. Eller så tillhör du den grupp som kör biodynamiskt och inte gräver alls utan bara lägger på gräs och löv och låter maskarna jobba, säger Henrik Bodin. 

Båda sätten fungerar enligt Henrik Bodin, men han poängterar att det viktigt att vara konsekvent och inte växla mellan de olika metoderna.

- När du gräver så förstör du jordens struktur och rubbar den balans som behövs för att bakterier, svampar och maskar ska kunna göra sitt jobb ordentligt. I det fall du väljer att inte gräva och istället låter naturen göra jobbet så kan jordbädden till slut bli så finkornig att du utan problem kan sticka ner hela underarmen i jorden. Men det tar tid och du behöver löpande tillföra växtmaterial och gödsel. Räkna med att det kan ta tre till fem år, men därefter har du en riktigt bra jord, säger Henrik Bodin. 

Beskära växter på hösten

Att beskära träd på hösten är ett ganska kontroversiellt område. Det finns olika läror. En del menar att du bara ska beskära träd och buskar under sommarmånaderna juni till och med augusti, och att växterna far illa om du gör det vid någon annan tidpunkt på året. Andra anser att det går bra att beskära vid andra tider så länge du har rätt kunskap, är försiktig och utgår från varje träds förutsättningar och villkor. Henrik Bodin är anhängare av den senare läran.

Det handlar om att du har koll på hur växten mår och var den växer.

- I oktober och november kan du beskära plommonträd, körsbärsträd, lönnar och björkar. De är sådana växter som inte mår så bra av att beskäras på våren. Äppelträd går bra att beskära året om, avslutar Henrik Bodin.

Vänta inte med att klippa häcken

Det är bättre att klippa häcken nu än att vänta. Väntar du ett år till blir det svårare att klippa ner häcken till önskad höjd. Grenarna kan ha blivit för tjocka för häcksaxen. Dessutom kommer häcken att bli helt kal efter klippningen eftersom löven bara sitter i toppen på skotten. Klipps den nu står häcken snygg hela vintern och är redo för en ny säsong. 

När ska växterna flyttas in?

Växter som kommer från medelhavsområdet klarar enstaka minusgrader på natten utan dö. Så låt dem stå ute tills det är risk för nattfrost. Finns ett växthus eller inglasat uterum att tillgå kan de flytta in där när risken för kyla är stor. Bäst för växterna är att stå ute så länge som möjligt innan de flyttar in. Låt dem stå så ljust det går under vintern vid en temperatur kring fem plusgrader.

Tips på hur du gör dig av med fallfrukt

  • Lägg frukten på komposten eller gräv ner den i grönsaksland och rabatter.
  • Lämna in fallfrukten till återvinningscentraler som rötar frukten till biogas.
  • Anmäl ditt fruktbestånd på nätet. Då kan andra människor komma till din trädgård och plocka frukten själva.
  • Lägg ut fallfrukten i skogen. Inte intill trafikerade vägar, då det kan orsaka trafikolyckor när djuren tar sig dit för att äta.

Håll ordning på dina växter i Min Villa

I Min Villa kan du hålla koll på dina växter och deras behov med hjälp av vårt planläggningsverktyg Min Trädgård. Skapa en växtplats och lägg in dina växter redan idag!