När fröna är satta och växterna planterade är rätt bevattning nyckeln till en frodande trädgården som håller hela sommaren. Men med sommartorka, inplanerade resor och eventuell vattenbrist kan det bli besvärligare än du tänkt dig. Det är därför värdefullt att lägga upp en plan för bevattning i början av säsongen.
Regntunna tar vara på växternas favoritvatten
Det är numera mer regel än undantag att det någon gång under sommaen blir bevattningsförbud i delar av Sverige. Därför är det en utmärkt idé att spara vatten genom att ta vara på regnet med en regntunna.
En regntunna är precis vad det låter som – en tunna som samlar regnvatten. Det finns att köpa i flera olika prisklasser och storlekar, ofta med lösningar som ansluter till stuprör och tapp för att enkelt kunna fylla vattenkannan. Du kan även använda en vanlig tunna för att samla upp regnvatten, men kom ihåg att sätta på ett barn- och djursäkert galler för att förhindra olyckor.
Bevattningssystem gör jobbet åt dig
För den som vill ha en pampig trädgård och samtidigt spara tid och energi är ett bevattningssystem en bra investering. De flesta bevattningssystemen baseras på så kallad droppbevattning. Det innebär att rätt mängd vatten tillförs direkt på jorden vid rätt tidpunkt, vilket ger en effektiv och smart bevattning.
Det finns en rad automatiska bevattningssystem på marknaden med olika nivåer av automatik. En enkel men priseffektiv lösning är att köpa en droppslang med timer som sköter grundbevattningen åt dig på morgnar eller kvällar.
För den som helt vill leja ut vattnandet till det automatiska finns lösningar som till exempel Gardena smart system där trädgårdsbevattning regleras automatiskt genom fuktsensorer eller manuellt genom en app (du som är medlem i Villaägarna har upp till 25 procent rabatt på Gardena).
Bevattning med solceller
En trädgårdslösning som både sparar el och vatten är solcellsdriven bevattning. Det passar extra bra för begränsad semesterbevattning eftersom det kopplas till en regntunna – vilket betyder att det fungerar så länge det finns vatten i tunnan.
Med solcellsdrivna bevattningssystem kan du också ställa in vilken tid du vill att dina växter ska vattnas.
Självbevattning med bevattningskula eller PET-flaska
För att rädda dina favoritväxter under helgresor räcker det många gånger med enkla lösningar som bevattningskula eller PET-flaska som du fyller med vatten och trycker ner i jorden. Det är dessutom en lösning som inte tynger plånboken.
Om du vill använda PET-flaskor kan du för bäst effekt köpa till droppbevattningskorkar som gör att vattnet långsamt droppar ner i jorden.
Så vattnar du rätt i trädgården
Visst finns det många lösningar som underlättar sommaren i trädgården. Men även om du införskaffar förenklande system så kommer du sällan undan att rulla ut trädgårdsslangen eller plocka fram vattenkannan. Och visst kan du få en beundransvärd trädgård med dessa klassiska hjälpmedel – om du använder dem rätt.
Villaägarnas trädgårdsexpert Henrik Bodin ger råd för hur du vattnar rätt i sommartorkan.
Vattna nära marken och använd inte vattenspridare eftersom mycket av vattnet dunstar bort då
- Tänk på att alltid vattna nära marken och använd inte vattenspridare eftersom mycket av vattnet dunstar bort då. Du kan också använda vattensäckar där vattnet droppar ner på marken. På så sätt blir det ingen avdunstning alls. Du ska helst vattna tidigt på morgonen, men det går också bra på kvällen. På så sätt undviker du att vattnet dunstar bort, säger Bodin och ger ett sista bevattningstips för de riktigt heta dagarna:
- Prioritera då i första hand nysatta växter och växter i begränsade jordvolymer. Det kan exempelvis var planteringar i lådor eller mindre planteringar i runt om i trädgården.
Bevattning i trädgården – 5 tips
- Vattna på morgon eller kväll för att undvika att vattnet dunstar bort.
- Tillför vattnet så nära jorden och rötterna som möjligt.
- Gör en plan för hur bevattningen ska skötas när du är bortrest.
- Ta till vara på regnvatten med en regntunna.
- Prioritera nysatta växter vid torka samt växter med begränsad jordvolym.