Granska alla växter du får eller köper. Kolla också jorden så att där inte finns snigelägg. De är mjölkvita, tunnskaliga och ligger klumpvis, till skillnad från gödselmedelskorn som är hårda och ligger jämnt fördelade i jorden.
Kompostera alltid i sluten behållare
Mördarsniglarna trivs bra i kompostens mörka och fuktiga miljö. I komposten finns massor med mat och gott om gömställen. Trots detta är det ganska lätt bli av med sniglarna genom att:
- Alltid kompostera i sluten behållare.
- Lägga ut en barriär av kalk runt komposten. Kalk torkar ut snigeln och hindrar dess framfart.
Vad äter mördarsniglar?
Mördarsniglar äter mycket, men inte allt. Det finns blommor och grödor de faktiskt undviker. Några exempel är doftpelargoner, rosor, pioner, tulpaner, trift och perenner. De är inte heller förtjusta i lök, purjolök och tomater.
Vattna direkt på plantorna
Mördarsniglar gillar vatten och fukt eftersom det gör det enklare för dem att röra på sig. Vattna därför gärna direkt på plantorna med vattenkanna istället för en större yta med trädgårdsslangen. Kom ihåg att stänga av kranen om du behöver flytta runt slangen.
Skaffa ankor
Ankor äter ohyra och håller trädgårdsmästaren sällskap. Ankorna har också den fördelen att spillningen inte märks så mycket, den är lös och rinner snabbt ner i gräset. Det finns många spännande ankraser för trädgården, bland annat Löpanka, Svensk blå anka, Blekingeanka och Myskanka.
5 tips för att bli av med mördarsniglarna
- Plocka, plocka och åter plocka – morgon och kväll – klipp strax bakom snigelns huvud.
- Vittja gömslen – under murknande bräder, vid komposten och på favoritväxter som maskros.
- Sätt ut ölfällor eller andra beten – döda sniglar, äppelskrutt och bananskal dras de till.
- Snigelmedel med järnfosfat ger effekt – strö regelbundet – men tar även andra sniglar.
- Be även grannarna, skatorna och koltrastarna om hjälp – naturliga fiender önskas.
Källa: Riksförbundet Svensk Trädgård