Så planterar du päronträd!

Vilken lycka att ha ett eget päronträd! Det är en speciell känsla att äta ett perfekt moget päron och njuta av den härliga saftigheten. Frukten kan även odlas norröver men valet av sort måste ske med omsorg.

Utbudet av äppelträd på plantskolorna brukar vara stort och varierat. Men som regel finns endast en handfull päronsorter att välja bland, och ser vi oss omkring i villaträdgårdar kan vi lätt konstatera att äppelträd är betydligt vanligare. Kanske ser man inte päron som lika matnyttiga, vilket är orättvist för de innehåller rikligt med fibrer (dubbelt så mycket jämfört med äpplen) liksom vitaminer och mineraler. Däremot är de inte lika hållbara som äpplen.

Planetera päronträd upp till zon 6

Ibland hör man att det bara går att odla päron i södra Sverige. Men det är inte riktigt sant. Vanliga sorter som Göteborgs diamant, augustipäron, gråpäron och Esperens herre kan klara zon 4, vilket även omfattar en stor del av Svealand och södra Norrlandskusten.
Bor man ytterligare norröver eller på småländska höglandet finns plantskolor som specialiserat sig på härdiga fruktträd och därifrån kan man beställa päronträd som klarar zon 5 och i vissa fall även zon 6.

Att tänka på när du väljer päronträd

Några frågor bör vi få besvarade innan det är dags att välja sort. Smaken är viktig förstås och det är klokt att tänka på vad frukten främst ska användas till. Inläggningar? Bakverk? Ätas direkt?

Hur högt blir päronträdet? Ett gråpäronträd kan med tiden bli mycket högt och omfångsrikt medan en sort som Esperens herre har en smal krona och passar den mindre trädgården. Därför är det också viktigt att känna till om grundstammen är stark eller svagväxande, vilket påverkar storleken.

En del sorter mognar tidigt, andra sent, och en del bär frukt först efter många år. Men viktigare än så är att vissa sorter har benägenhet för skorv och andra sjukdomar.

När det däremot gäller pollinering är det som regel inget problem i villaområden. Men på platser där det är ont om päronträd är det bättre att välja en självfertil sort.

En bra plantskola har en trädgårdsmästare som kan svara på alla de här frågorna.

Så planterar du päronträd

  1. Välj en skyddad och solig plats till ditt päronträd. Plantera tidigt på våren eller sent på hösten i väldränerad, näringsrik och mullrik jord av god kvalitet.
  2. Gräv först en riktigt stor och djup grop där trädets rötter kan ligga raklånga. Lägg ett lager grus i botten. Se till att förädlingsstället hamnar över jord.
  3. Stöttning är också viktigt när trädet är nyplanterat. Slå ner en stör i planterings-gropen innan trädet sätts på plats och jorden fylls på. Den bör stå på den sida om trädet varifrån det vanligen blåser. Bind om med speciella så kallade trädband.
  4. Fyll på med jord och tryck till försiktigt så inte rotsystemet skadas. Givetvis krävs ordentligt med vatten. Håll jorden runt trädet fri från ogräs i början.

Så beskär du päronträd

Ibland kan det träd man vill ha behöva en viss beskärning innan det planteras. Det bästa är om det kan göras av fackman redan på plantskolan.

Därefter beskärs trädet det andra och tredje året för att trädet ska få en fin form. Då handlar det om en kraftigare beskärning och om du inte har beskurit fruktträd tidigare är en bra handledning med tydliga teckningar en förutsättning. Beskär aldrig på måfå!

Från det fjärde året görs en mildare beskärning. Beskär antingen på våren när temperaturen är över noll och det känns behagligt ute. Eller välj den nyare så kallade JAS-metoden i juli, augusti eller september.

Vilket päron(träd) passar dig?

Williams

En engelsk päronsort från 1760-talet. Stor, kägellik frukt. Gul grundfärg med rödkindad solsida. Saftigt, vitt fruktkött med fyllig söt smak med en ton av kanel. Passar till desserter och att njuta av som det är. Mognar från mitten av september. Zon HI (III).

2 Carola 

En modern svensk päronsort med konisk form och grön grundfärg med rödbrun solsida. Gulvitt, fast frukt- kött med lagom syra och sötma. Gott att äta som det är. Mognar från oktober. Frisk sort. Zon l-ll (III).

3 Gräpäron

Gräpäron är ursprungligen en gammal fransk sort. Vanlig i våra trädgårdar och lätt att känna igen. En liten grön frukt med gråbrun rost och gulvitt, något komigt fruktkött med svagt syrlig smak. Passar tili bland annat chutney. Mognar i september och plockas allteftersom. Zon l-IV.

4 Conference

Conference har engelska anor. Grönbrun frukt med flaskliknande form. Finkornigt, svagt laxfärgat fruktkött med söt, melonliknande arom. Gott till ost! Mognar i slutet av oktober och november. Frisk sort. Zon l-ll.

5 Herzogin Elsa

Ett tyskt dessertpäron med kägellik form, gulgrön grundfärg med brunröd rodnad och ljusbrun teckning. Fruktköttct är gulvitt, saftigt med framträdande arom. Mognar i mitten av oktober. Zon I—III.

6 Clara Frijs

Clara Frijs är en dansk sort som hittades på Själland på 1800-talet. Rundad, konisk form och gulgrön grundfärg. Saftigt, vitt fruktkött, lite löst med söt fin arom. Passar bland annat till kompott och sylt. Mognar från slutet av september. Zon l-lll.

Ur Villaägaren nr 4, 2017
Text: Sigrid Hallén Schutt Foto: Susanne Almers

Visste du att

  • päron har kortare hållbarhet än äpplen. Ett par veckor är vanligt.
  • päron skördas oftast omogen och förvaras sedan svalt.
  • päron mognar på 2–3 dagar i rumstemperatur.
  • päron är mycket känsliga för stötar och ska hanteras ytterst varsamt för att undvika missfärgningar.
  • om päronen ska kokas bör de ha lite tuggmotstånd kvar och ska alltså inte vara helt mogna.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.