Sommarmiddag ute alla skrattar

Fixa ditt trädäck – steg för steg

Ett välskött trädäck gör underverk för uteplatsen. Men efter en regnig höst och kall vinter kan trallen se allt annat än inbjudande ut. Vi tipsar om hur du steg för steg gör ditt trädäck redo för sommaren!

Våren dundrar in och förväntansfulla villaägare öppnar sina altandörrar för att mötas av en ofta missfärgad och sliten trall. En regnig höst och en kylig vinter sätter sina spår och därför är rätt vårunderhåll ett måste. Vi går igenom hur du enkelt får ditt trädäck i toppskick – steg för steg.

Steg 1 – borsta bort smuts

Börja med att borsta bort gamla löv, skräp och eventuell mossa med en vanlig terrassborste. Tänk på att borsta längs med brädorna för att undvika att skräp fastnar i springorna.

Steg 2 – skura rent trädäcket

När den värsta smutsen är borta är det dags att skura. Börja med att spola av trädäcket med en vattenslang. Blanda sedan vatten och såpa i en hink och skrubba lätt med en skurborste längs med plankorna, och inte tvärs över. Ett tips är att unna dig en skurborste med skaft för att skona ryggen.

I de flesta fallen räcker det med den klassiska lösningen vatten och såpa. Men för ett trädäck med mycket ingrodd smuts kan du behöva ta till med starkare rengöringsprodukter. Det finns flera alternativ till så kallad tralltvätt att köpa på byggvaruhus.

Är ditt trädäck riktigt missfärgat kan du behöva gå över den med högtryckstvätt, det är ett effektivt sätt att avlägsna smuts men kan också vara förödande om du har fel inställningar. Använd inte ett för högt tryck – en hård stråle kan rugga upp träytan och tvinga in vatten vilket skadar plankorna. Var försiktig och använd gärna en roterande borste för att minimera risken att skada träet.

Steg 3 – låt torka

Är torktid verkligen ett steg värt att lista? Ja, det är det faktiskt. Ett vanligt misstag vid trallfix är att man underskattar hur lång tid ett trädäck behöver torka. Om du vill behandla ditt trädäck med olja eller lasyr ska fuktkvoten i träet vara under 17 procent. Om du är noggrant lagd kan du använda en fuktkvotsmätare som finns att köpa på byggvaruhus, då är det enkelt att ta reda på när det är ordentligt torrt. Om du inte har en fuktkvotsmätare bör du räkna med att det tar mellan tre och sju dagar för trädäcket att torka. Kom ihåg att det torkar snabbare i varmt väder och långsammare när det är kyligt.

Steg 4 – slipa trädäcket vid behov

Ofta behöver du inte slipa, men ibland kommer du inte undan det här steget för att få bort alla slitningar. Är du inte nöjd med resultatet av tvätten eller om träet känns stickigt är det läge att ta fram slippappret.

Börja med att hålla koll på väderleksrapporten, att slipa ett trädäck är ett jobb för en regnfri dag och ytan ska dessutom vara torr när du drar i gång.

Använd ett slipverktyg med förlängningsskaft om du har stora ytor för att spara tid och använd sandpapper med korn 120. Det är viktigt att inte använda sandpapper med för stora korn då det riskerar att göra slipsår i träet, vilket sedan är besvärligt att få bort. Avsluta med att borsta bort allt slipdamm.

Steg 5 – behandla

Pensel_på_burk_1200x630.jpg

När träet är torrt och slätt är det dags för behandling. Det förlänger livslängden och skyddar från väder, vind och smuts.

Såpa

Det blir alltmer populärt att ha ett ”obehandlat trädäck” för att låta det gråna naturligt. Det är dock viktigt att veta att den metoden inte betyder att man helt struntar i att behandla träet, i stället handlar det om att såpabehandla trallen med en överfettad såpa som till exempel till exempel linoljesåpa, för att hindra träet från att torka ut.

Olja

Träolja ett klassiskt alternativ att behandla ett trädäck. Det minskar risken för röta och fuktskador och finns både transparent och pigmenterad. Väljer du att behandla med olja bör du ha som rutin att behandla trallen en gång om året.

Välj gärna en molnig men regnfri dag för denna uppgift – optimal temperatur för att olja in ett träck är mellan 15 och 20 grader.

Applicera oljan längs med plankorna med en fasadpensel som du monterar på ett skaft (naturborst eller blandborst). Väljer du att rolla på oljan behöver du efterstryka med en pensel. Dutta på extra olja på kortändorna, ändträet suger nämligen i sig extra mycket. Vänta cirka 30 minuter och torka bort överflöd med en trasa. Ibland behöver oljebehandlingen upprepas efter en vecka för bäst effekt.

Lasyr

Med lasyr har du många valmöjligheter av nyanser samtidigt som träets naturliga utseende lyser igenom. Utbudet sträcker sig från ljusaste grå till riktigt svarta nyanser. En fördel med lasyr är att du endast behöver behandla var tredje år, till skillnad från såpa och olja.

Du behöver några regnfria timmar medan du applicerar lasyren och minst en torr timme efter du är klar samt en temperatur som ligger över 10 grader. Applicera lasyren enligt medföljande instruktioner. Generella riktlinjer för lasyr är att pensla två plankor åt gången för att få en jämn färg. Torka av de laserade plankorna direkt med en torr och luddfri trasa. Upprepa processen över hela trädäcket, låt trallen vila i minst 24 timmar innan du ställer tillbaka utemöbler eller går på den.  

Steg 5 – hantera överbliven olja, lasyr och såpa

Såpa är miljövänligt och klassas som ofarlig vätska. Det går därför bra att hälla ut överblivet såpvatten direkt i avloppet.

Träolja och oljedränkta trasor är brandfarligt och ska hanteras med varsamhet. Överbliven träolja ska tas till återvinningscentral och sorteras som farligt avfall. Förvara de oljedränkta trasorna i en hink med vatten tills du återvinner dem.

Lasyr sorteras som farligt avfall. Torka noggrant av lasyren från penseln och återvinn på närmsta återvinningscentral.

Våra bästa tips för ett fint trädäck

  1. Börja i god tid. Eftersom ett vår-fix av trallen kräver torktid är det en uppgift som ska göras stegvis.  
  2. Var noggrann med rengöringen. Att behandla ett smutsigt trädäck är slöseri med tid. 
  3. Frestas inte av att direkt dra fram högtryckstvätten. Börja tvätta trädäcket med såpvatten. Det är ett skonsamt alternativ som ofta räcker. 
  4.  Unna dig rätt redskap, som en fasadpensel monterad på ett förlängningsskaft för att skona ryggen. 
  5. Håll koll på väderleken för att undvika både regn och stark sol när du behandlar. 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.