Att ha en bad-damm i trädgården bjuder på en alldeles speciell känsla, enligt Staffan och Johanna Atling. De bor med sina tre barn i en villa norr om Stockholm, och för sex år sedan började de gräva för att skapa sin egen badplats intill uteplatsen.
– Staffan råkade läsa om engelska ”swimming ponds” och blev helt frälst. Jag var först väldigt skeptisk till idén, säger Johanna. Men idag är hon mer än nöjd:
Som att bada i en skogssjö.
– Det är som att bada i en skogssjö, så fräscht. Man slipper klor som måste duschas bort, baddammen är sitt eget rena ekosystem.
Närkontakten med djur och natur blir en del av upplevelsen. En mindre salamander och en vanlig groda flyttade in en senvår, vilda och tama djur stannar på en drickapaus och det är spännande både för stora och små att iaktta en dykarbagge lurpassa på en drickande geting. Salamandern och grodan flyttade dock vidare när badsäsongen startade.
– Vi har tre barn och när alla deras kompisar hälsar på kan det vara sex–åtta ungar som badar, det blir väldigt livligt, förklarar Staffan.
Lika stor del för växter och bad
Tumregeln är att det ska vara lika stor växt- som baddel och ju större damm, desto bättre fungerar ekosystemet där växterna ser till att vattnet mår bra.
Baddelen är 2 x 3 meter, växtytan som ramar in baddelen i en L-form är till ytan lika stor. Principen är att cirkulera vattnet så att man matar växterna med badvattnet. Växterna vill åt näringsämnena, det gör att dammen inte gror igen med alger.
– Mitt tips om du funderar på en baddamm är att göra den lite större, det är nog det enda vi skulle gjort annorlunda. Dels för att kunna simma runt, dels blir det en bättre buffert för temperatur och ekosystemet, säger Staffan.
Växtdelen är ungefär 30 cm djup och avslutas med en strandlinje, medan baddelen är 140 cm djup. En pump gör att vattnet cirkulerar från bad- till växtdelen genom ett filter, det är egentligen den enda rening som behövs, förutom att plocka bort skräp och löv vilket sköts av en poolrobot på botten och en enkel ytskimmer som håller ytan fräsch.
När det gäller val av växter så har Staffan och Johanna provat sig fram. Varje år ersätts några plantor som inte trivs eller inte klarat vintern.
Hittills har vattnet inte behövt bytas, lite påfyllning krävs då och då eftersom vatten dunstar under varma sommardagar. De har valt bort uppvärmning så badtemperaturen varierar med vädret, på sommaren är det 23–24 grader. En presenning som klarar att man går på den täcker själva baddelen så fort den inte används.
Staffan och Johanna är eniga:
– Vi kan verkligen rekommendera andra att välja baddamm!