Avlopp diskho
man rensar avlopp
man rensar avlopp

Har du stopp i avloppet?

Stekfett och matrester kan korka igen köksvasken. Hår och tvål kan leda till att vattnet inte rinner undan när du duschar eller borstar tänderna. Här får du några miljövänliga tips som vi hoppas ska lösa ditt problem.

- Olja, stekfett och annat flott är viktigt att torka ur med papper och kasta i komposten. Kaffesump, teblad och ris eller annan mat med mycket stärkelse är inte heller bra att få ner i avloppet, då det kan stelna. Se också till att ta bort hår, smink eller annat som kan innehålla fett som riskerar att lagras i vattenlåset eller i de anslutande rörbitarna, säger Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna. 

Sugpropp och rengöring av vattenlåset 

Om vattnet rinner undan dåligt i tvättstället eller kökshon bör du börja med att spola hett vatten och se om det löser problemet. Stannar vattnet kvar, använd då en sugpropp och försök få bort stoppet med den. Har du redan en vattenfylld ho, använd sugproppen direkt. Du behöver ha vatten i hon för att sugproppen ska fungera bra.  

Om sugproppen inte hjälper, skruva bort vattenlåset under hon. Det är ett mer långsiktigt sätt att bli av med proppen. Vattenlåset är ofta fullt med smuts och det rensas bäst bort för hand. 

Det krävs dock lite förkunskaper innan du skruvar isär och monterar ihop vattenlåset och det kan vara bra att ta några foton så att du kommer ihåg hur det såg ut.  

- När du påbörjar arbetet är det bra om du har en extra packning på lager hemma. Undersök om det är tätt när du monterat ihop vattenlåset genom att ställa ett kärl under. Det finns olika typer av packning: planpackning, konisk nylonpackning och o-ringar som kan bli otäta. Problemet är att du som lekman inte vet vilken typ av packning det är förrän du har skruvat isär vattenlåset. Ett alternativ till att göra rent det synliga avloppet är att byta vattenlåset om det är mycket slitet och mer än tio år gammalt, säger Patrik Wendelius. 

Propplösare kan orsaka frätskador 

Om du trots rengöring av vattenlås inte får bort stoppet, kanske du överväger att köpa propplösare. Men innan du lägger ner flaskan i kundvagnen kan det vara bra att ta en titt på vad som står på baksidan. Propplösare innehåller nämligen ofta starkt frätande basiska ämnen som natrium och kaliumhydroxid, eller kaustiksoda och lut som det också kallas. Det är farliga ämnen. Ett litet stänk i ögat eller på huden kan ge allvarliga och bestående frätskador i mun, matstrupe, ögon och på huden. Även små mängder kan leda till stora skador. 

Enligt Lovisa Östberg, som är apotekare på Giftinformationscentralen, är propplösare en av de vanligaste kemiska produkterna som inringare uppmanas att uppsöka sjukvård för vid olyckor. Ofta är det barn som har råkat illa ut när de har smakat på produkten och det leder nästan alltid till att de behöver vårdas på sjukhus. 

- Men det händer också vuxna som kanske inte har känt till riskerna eller varit oförsiktiga när det har hanterat produkten, säger Lovisa Östberg. 

Risk för nya proppar 

Propplösare med basiska ämnen kan vara väl så effektiva på kort sikt. Men de startar också en kemisk process i ditt avloppsrör. När propplösaren möter vattnet i röret uppstår stark värme som kan påverka dina rör negativt. Speciellt om du har plaströr. Kemiska ämnen som natrium reagerar också med fett och bildar en hård hinna på insidan av rören. 

- Beläggningarna lossnar efter ett tag och skapar nya proppar längre ner i ledningarna som är betydligt hårdare och svårare att bli av med, säger Patrik Wendelius.  

Miljövänliga tips på hur du löser stopp i avloppet 

Mindre mängder fett kan du med rätt enkla medel ta hand om själv. En vaskrensare, även kallad sugpropp kan i många fall räcka. Andra miljövänliga alternativ fungerar också ofta utmärkt för att få bort stoppet i avloppet, som exempelvis diskmedel och kokande vatten. 

Du kan också testa att göra en helt egen miljövänlig och säker propplösarblandning. Här är två recept som har visat sig fungera bra. 

Till det första receptet behöver du bakpulver, vitvinsvinäger och vatten. 

Gör så här:

  1. Häll ner lite bakpulver och vinäger i avloppet. Bli inte överraskad om det börjar pysa och fräsa – det är bara koldioxid och inget farligt. 
  2. Låt blandningen stå och dra sig i några minuter. Under tiden kan du koka upp en rejäl kastrull med vatten som du sedan häller ner i avloppet. 

Till det andra receptet behöver du bikarbonat, ättika, salt och hett vatten. 

Gör så här:

  1. Blanda lite bikarbonat, ättika och en nypa salt i en bunke. 
  2. Häll smeten i avloppet. Låt det verka. 
  3. Koka upp rejält med vatten och häll därefter ner det i avloppet.   

Högtrycksspola och minska risken för proppar 

Om ditt avloppsrör är helt igenkorkat behöver du kontakta ett företag som blåser rent röret med högtrycksspolning. Det är ett miljövänligt och bra sätt att minska risken för proppar.  

- Mitt råd är att du underhållsspolar rören vart tionde år. När ledningarna har blivit så gamla som 50 år är det bra att även filma vart femte till vart tionde år i samband med spolningarna i ledningarna för att säkerställa att det inte finns några synliga skador. Att anlita ett spolningsföretag kostar mellan 2 000–5 000 kronor, säger Patrik Wendelius. 

Däremot bör du vara försiktig med hett vatten i toastolen och i handfatet. 

- Eftersom vattnet är ljummet finns risk för att alltför mycket hett vatten får glasyren eller i värsta fall hela toastolen eller handfatet att spricka. Porslin kan hettas upp mycket om det sker jämnt över hela ytan, men om en del av porslinet värms alldeles för fort blir det en ojämn fördelning av värmen och det spricker, säger Patrik Wendelius. 

Kan du högtrycksspola själv?  

Du kan spola bort enklare stopp själv om du har rätt förkunskaper och verktyg, som till exempel en högtryckstvätt med en rörrengöringssats, även kallad ”iller”. 
 
- Gå in med illern i röret minst en halvmeter så att vattnet kan rinna ut genom avloppet till gatan eller din slamavskiljare om du har eget avlopp. Om du går in i röret från fel håll om stoppet, finns en risk att vatten lagras där och rinner ut på fel ställe, vilket kan leda till en vattenskada. Det är även bra att använda ett rensband för att kunna punktera en eventuell propp i avloppet, säger Patrik Wendelius. 

 

Källor: Giftinformationscentralen, Kemikalieinspektionen, Tubus System, propplösare.se 

Håll koll på avloppet med Min Villa

I din underhållsplan i Min Villa hittar du tips på kontroller och åtgärder, bland annat rengöring av golvbrunn. Du kan också skapa egna åtgärder och koppla till olika kontroller, samt dokumentera allt i bild och text.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.